Rendhagyó nyelvtanulás: fotelből, relaxálva

Beküldte kalmarr Hír kategória

A kommunikációra helyezi a hangsúlyt az úgynevezett REXAMO, a relaxációs alapú multimédiás oktatás. A tanuló egy kényelmes fotelben látja és hallgatja a mondatokat, amelyeket tudat alatt elraktároz, majd nyelvtanárral beszéli át a tananyagot.

– Amikor létrehoztuk a nyelviskolát, az volt a cél, hogy olyan oktatási módszerrel kezdjünk tanítani, amely nem hagyományos. Így honosítottuk meg a REXAMO-t, a relaxációs alapú multimédiás oktatást. Ez a módszer két típusú tanórával dolgozik, egy relaxációs órával és egy tanári órával. A relaxációs óra alatt passzív nyelvtudást sajátíttatunk el a tanulóval, aki kényelmes bőrfotelben fekszik, és számítógép segítségével látja és hallja az angol nyelvű mondatokat – mesél a különleges nyelvtanulási lehetőségről Balogh Mónika, a szegedi Mátrix Nyelviskola tulajdonosa. A módszer kommunikácó központú, és speciális tananyagot használnak hozzá. A 60 perces „relax” tanóra után minimum 24 órának kell eltelnie, hogy a kapott információk elraktározódjanak a nyelvtanuló tudatában. Utána jöhet a tanári óra, amelyen a passzív tudást teszik aktívvá.

Lukácsevity Diana tavaly szeptember óta tanul angolul a relaxációs technikával. – Bárkinek ajánlom, mert szerintem hatásos. Már az utcán is meg mertem szólalni, amikor kérdezett tőlem valamit egy arab fiatalember, sőt én is visszakérdeztem. Korábban biztos, hogy nem boldogultam volna egy hasonló párbeszédben – mondja Diana, akinek főnöke és két kollégája is így tanult idegen nyelvet.


– Tévesnek tartom azt a gondolkodásmódot, hogy először tanuljunk szavakat, nyelvtant, és ettől majd tudunk beszélni. Az anyanyelvünket sem így tanuljuk meg szüleinktől – hangsúlyozza Balogh Mónika. A megállapítást Kalmár Róbert, a nyelviskola ügyvezetője szerint az is alátámasztja, hogy a kétnyelvű családok gyermekei mindkét szülő anyanyelvét képesek perfektül, tévesztés nélkül elsajátítani.

Érdemes egyénileg, tanár nélkül belevágni a nyelvtanulásba? – kérdeztük a szakemberektől. – A nyelvet azért használjuk, hogy kommunikáljunk vele, a kommunikációhoz pedig minimum két fél kell. Arra viszont jó az internet, hogy megismerkedjünk más beszédstílusokkal és kiejtésekkel – véli Kalmár Róbert. – Számos olyan oktatóprogram van már – teszi hozzá Balogh Mónika –, amelyek elérhetőek az internetről. Autodidakta módon is eljut egy bizonyos szintig a tanuló, viszont gyorsan eljön az a pont, amikor muszáj, hogy valakivel használja azt, amit addig megtanult. Aki meg akar tudni szólalni, és különféle szituációkban kívánja használni a nyelvet, az nem tudja elkerülni, hogy szervezett, tervezett oktatási folyamat keretében sajátítsa el az adott idegen nyelvet.

Kiscsoportok: a nyelvvizsga a végállomás. A kiscsoportos órák klasszikusan 2-4 fővel indulnak a nyelviskolában. Ezeken is a REXAMO tananyagát használják, azzal a különbséggel, hogy kihagyják a relaxációs technikát a folyamatból. Módszertanilag úgy állítják össze a kisebb csoportokat, hogy különböző kezdési szintről alapfokú, illetve középfokú nyelvvizsgára készítik fel a tanulókat. A tanfolyam egy része maga a nyelvtanulás, a végén pedig nyelvvizsgára felkészítő blokkot iktatnak be. A nyelviskola tulajdonosa úgy véli, ez főleg azoknak a tanulóknak ajánlott, akik tudják, hogy A pontból B-be akarnak eljutni, és végül egy nyelvvizsga-bizonyítványt szeretnének kapni.

Kapcsolat

MATRIX CBS Kft.
Pulcz utca 3-2
Szeged
H-6724
Tel: +36 70 327 2146

Kérdése van?

MATRIX A TWEETEREN...